groep judo 3 midden Eric Kopie

Judo is een leuke, maar zeker ook een opvoedkundige sport.  In de judoles leren kinderen om te gaan met winnen en verliezen en leren zij om respect en waardering te hebben voor elkaar en de judoleraar. 

Naast het valbreken en het leren verdedigen wordt er op een speelse manier aandacht besteed aan de ontwikkeling van verschillende grondmotorische eigenschappen, zoals kracht, behendigheid en coördinatie. Onder begeleiding van de judoleraar maakt de judoka kennis met de verschillende aspecten van deze Japanse vechtsport.

ER WORDT LESGEGEVEN VOLGENS DE 6 KERNWAARDEN VAN JUDO:
Respect*
Judo leert je respect te hebben voor jezelf en voor je tegenstander.
Samenwerkend leren
Judo laat zien dat je zonder de ander niets kan leren. Oefeningen doe je altijd samen met een ander.
Discipline
Judo leert je bepaalde discipline: het groeten van de meester, van je tegenstander, het luisteren naar de meester, het zorgvuldig toepassen van het geleerde.
Leren verliezen
Judo leert je tegenslag te incasseren, tegen je verlies te kunnen. Dit alles door de 1 op 1 wedstrijdjes met een tegenstander.
Agressie regulatie

Judo leert je om agressie om te zetten in respectvolle energie.
Weerbaarheid
Kinderen krijgen door judo meer zelfvertrouwen en daardoor een grotere weerbaarheid.

DAARNAAST ZIJN ONDERSTAANDE OMGANGSVORMEN NET ZO BELANGRIJK:
Beleefdheid
Beleefdheid is in de dojo vanzelfsprekend. Het is een alledaagse fatsoensnorm om beleefd te zijn tegen je leraar (Sensei) en je mede-judoka's. Het is ook erg onbeleefd en tégen alle regels als je andere dingen doet dan wat de leraar je heeft opgedragen.
Houding
Zorg voor een nette houding als je niet met judo-oefeningen bezig bent of als de leraar iets uitlegt en jij moet luisteren. Het is tegen de regels van de dojo als je bij de uitleg van de leraar languit op je zij met je hand onder je hoofd ligt te luisteren. Een nette houding is de kniezit of de kleermakerszit.
 Respect
Het respect voor elkaar komt tot uiting in de groet. Voor en na de les groeten de leraar en de leerling elkaar. Er is in een dojo respect voor de ander. Dit uit zich, behalve in de judogroet, vooral in de manier waarop we met elkaar omgaan. Je houdt rekening met een lagere band, een lichtere judoka, je laat je niet zomaar bovenop je medejudoka vallen en als hij/zij aftikt, laat je meteen los
Hygiëne
Jijzelf moet je lichaam goed verzorgen, want je bent voortdurend heel dicht bij je medejudoka's. Zorg altijd voor een schoon en wit judopak, dat is wel zo prettig voor je mede judoka’s. Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Sieraden dragen tijdens de les is gevaarlijk. Je kunt jezelf of je mede-judoka's verwonden.
Het groeten
Er zijn weinig westerse sporten waar de spelers eerst voor elkaar buigen alvorens te gaan spelen. Dat is ook heel logisch, want als wij westerlingen elkaar op straat tegenkomen buigen we ook niet voor elkaar, maar geven we elkaar een hand, of we zeggen: 'Hoi, hoe gaat het ermee?' Omdat judo afkomstig is uit een Aziatisch land, waar men elkaar op een andere manier begroet, hebben wij in het judo deze manier van elkaar begroeten overgenomen

JUDO-EXAMENS EN PUNTENCOMPETITIE

Twee maal per jaar vinden er in de sportschool judo-examens plaats. Tijdens deze examens kan de judoka aan familie en vrienden laten zien wat er de afgelopen periode geleerd is. Na het afleggen van het judo-examen krijgt de judoka te horen of hij/zij is gepromoveerd tot een hogere slip of band.

Tijdens de puntencompetitie, die zes maal per seizoen wordt georganiseerd, leert de judoka te wennen aan het maken van wedstrijden. Door zoveel mogelijk punten te scoren, kan de judoka prijzen winnen en zich goed leren voorbereiden op eventuele grotere wedstrijden.

Judo Senior is gericht op de judoka vanaf 15 jaar. Ook hierbij wordt veel aandacht besteed aan de grondmotorische eigenschappen als kracht, behendigheid en coördinatie. Op de speciaal voor het Judo Senior gereserveerde lesuren werken de judoka’s onder begeleiding toe naar individueel gestelde doelen. Het trainen in groepsverband gecombineerd met de individuele aanwijzingen maakt het judo tot een sport die toegankelijk is voor alle leeftijden en niveaus. Net als bij het jeugdjudo hebben de judoka’s van Judo Senior ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de judo-examens en aan de puntencompetitie.


Foto v.l.n.r: Eric Zwaan is 3e DAN Judo. Judoleraar A en B. Opgeleid Entertrainer voor schooljudo.nl. Instructeur Fit en Veilig Vallen | Frank Hermsen  is 2e DAN judo en Judoleraar A. | Zhen van Mechelen is 2e DAN Judo en Judoleraar A  |
Niet op de foto: Dion Spits is 1e Dan Judo en volgt de opleiding Sport- en Bewegen en wordt intern opgeleid tot judoleraar

jbn                                                                                                          

(Bron: schooljudo.nl)

FaceBook  Twitter

 sportmassagebodegraven

Sportevenement

Klik hier voor de weeg- en aanvangstijden van judotoernooien

Foto's

Promo

Website by Vinetix